Официалният доклад от проучването, в което участваха над 56 000 водачи

...
Официалният доклад от проучването, в което участваха над 56 000 водачи
Коментари Харесай

SDIndex 2019: Шофьорите на камиони и автобуси по-критични към уменията си зад волана от колегите си любители

Официалният отчет от изследването, в което участваха над 56 000 водачи сочи, че експанзията сред водачите е извънредно „ заразна “
Готов е вторият годишен отчет от националния проучвателен план SDIndex (Safe Drive Index/Индекс за безвредно шофиране). Проучването съставлява систематизирана самокритика на държанието и реакциите на водачите на пътя в рутинни и рискови обстановки, представителна за българските водачи на възраст сред 18 и 75 година на национално равнище. Той ще бъде показан от уредниците и сътрудниците на особено мероприятие за медиите и други заинтригувани страни на 23-и октомври 2019 година от 11 ч. в зала „ Роял “ на хотел “Балкан ”. През 2019 година данните за проучването бяха събирани напълно онлайн на www.sdindex.bg . По този метод уредниците от SDI Застрахователен брокер съумяха да получат по-голям брой отговори и по-висока надеждност на резултатите.
Официалният отчет от плана SDIndex предлага изчерпателен разбор на получените резултати. Тази година в плана бяха включени нови детайли, най-важният от които бе специфичен модул за проучване на рисковете измежду водачите на камиони и рейсове – нужда, разпозната в миналогодишното издание на изследването. Докладът за 2019 година съдържа повече и по-изчерпателна информация, защото обгръща повече групи водачи и по-голям брой отзовали се водачи (над 56 хиляди), попълнили своите анкети онлайн. Особено забавни за експертите в областта на пътната сигурност са данните от изследването измежду водачите на камиони и рейсове. Както и през 2018 година, цялостният текст на отчета ще бъде оповестен и наличен за свободно прилагане на www.sdindex.bg .
Като съществени рискови фактори при водачите на леки и лекотоварни коли още веднъж са откроени пренебрегването на рестриктивните мерки на скоростта и разсейването по време на шофиране. 70% от високорисковите водачи на леки и лекотоварни коли са били глобявани през последните 12 месеца, а всеки пети е имал пътен случай. Тези рискови фактори са водещи и при водачите на камиони и рейсове, като измежду техните поведенчески прояви се допълват диалозите с пасажери или сътрудници по време на шофиране и превишението на скоростта, поради “гоненето на графика ”. Показателни са данните, че главната група от високорискови водачи на камиони и рейсове (27%) работи по над 60 часа седмично.
И двете групи водачи показват, че сред тях съществува експанзия, на която постоянно отвръщат. 64% от водачите на камиони и рейсове и 35% от тези на леки и лекотоварни коли настояват, че са ставали участници в рискова обстановка, породена от такива нападателни дейности.
Припомняме, че през 2019 година цената на националния Индекс за безвредно шофиране, за българските водачи на леки и лекотоварни коли e 88,0 по канара от 0 до 100, където 100 значи допустимо най-нискорисково държание на пътя. Индексът е с 1,6 пункта по-нисък от този за 2018 година (89,6). Шофьорите на камиони и рейсове се самооценяват като по-рискови – цената на техния първи народен SDIndex е 83.3.
Организатор на проучването е SDI Застрахователен брокер, а сътрудници на плана са Министерство на вътрешните работи, МТИТС, МОН, Държавна организация “Безопасност на придвижването по пътищата ” и Дружеството на психолозите в България. В екипа на проучването влизат изследователска и консултантска организация Explica и информационна организация APRA Porter Novelli.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР